неділя, 27 вересня 2020 р.

Сформулюйте висновок про значення критеріїв для встановлення виду. 


   Представники родини слонових африканський та індійський слон (азіатський) слон відрізняються настільки, що їх відносять до різних видів. Справді, у цих тварин багато навіть зовнішніх відмінностей. Судіть самі.

   Кожен знає, що слони - найбільші сухопутні тварини на Землі. Проте не всім відомо, що чемпіоном за розмірами є африканський слон (Loxodonta africana). Він досягає у висоту (в плечах) 4 метрів, а довжина його тіла - 6-7,5 метрів. Вагою африканський слон може досягати 7 тонн. Індійські слони (Elephas maximus) менше африканських: зростанням вони - до 3 метрів, довжина тіла - 5,5-6,4 метра. Маса самця індійського слона - в середньому, 5 тонн.

    Вуха африканського слона теж більші, ніж у індійського. Вони досягають у довжину 1,5 метрів і більш округлі; в індійського ж слона вуха витягнуті вниз і загострені донизу.

    Бивні у африканських слонів мають як самці, так і самки, причому у самок вони менше. У індійських слонів бивні бувають тільки у самців, причому навіть самці зустрічаються без бивнів. Таких слонів в Індії називають махна. Бивні африканських слонів довше, ніж в індійських (до 3-3,5 метрів) і сильніше зігнуті; бивні індійського слона практично прямі.

   У африканських слонів безліч зморшок на шкірі. Зате в індійських слонів на шкірі є невеликий волосяний покрив. Забарвленням вони теж відрізняються: африканські слони - коричнево-сірі, у індійського слона забарвлення варіює від темно-сірого до бурого.

   Є відмінності у цих слонів і у фігурі: у африканського слона спина пряма і навіть злегка увігнута, з підйомом в області крижів, а у азіатського слона спина опукла. Індійський слон виглядає більш масивним, так як у нього ноги товщі і коротше, ніж у африканського. Довгоногість африканського слона пояснюють особливостями його живлення: його їжу складають гілки і листя дерев, індійський слон живиться не тільки гілками і листям, але і трав'янистим кормом.

Відрізняється африканського і індійського слонів і будова хобота: у африканського кінець хобота має два пальцевидних відростка, а в індійського - тільки один верхній "палець"

Відрізнити індійського слона від африканського можна і по сліду: в індійського слона на передніх кінцівках 5 копит, на задніх - 4, а у африканського на передніх кінцівках копит 5, рідше 4, на задніх - 3.

Є у африканського і індійського слонів відмінності і у внутрішній будові: у африканського слона 21 пара ребер, а індійського - тільки 19, у африканського 33 хвостових хребця, а індійського - всього 26. Є відмінності в будові корінних зубів.

Статеве дозрівання у африканських слонів настає вік 25 років, а у індійських раніше - до 15-20 років.

Навіть характером вони відрізняються: індійські слони більш дружні по відношенню до людини, легше приручаються. Саме індійські слони допомагають людині в транспортуванні вантажів та іншого важкій роботі (в країнах Південно-Східної Азії), саме індійських слонів можна зустріти в цирку. Африканські слони більш агресивні, гірше піддаються дресируванню. Хоча одомашнення вони піддаються: відомо, що африканські слони брали участь у поході Ганнібала на Рим (III ст. до н.е.).

На закінчення - докладніше про області проживання.

Індійські слони в даний час мешкають у Північно-східній, Східній і Південній Індії, Східному Пакистані, Бірмі, Камбоджі, Таїланді, Лаосі, Непалі, на Малацці, Суматрі і Цейлоні. Вони населяють різні ландшафти від густих лісів до високотравних рівнин. Тримаються стадами в 15-30 особин; ватажком стада зазвичай є стара самка.

Африканський слон поширений по всій території Африки на південь від Сахари. Однак якщо раніше ареал (область поширення) африканського слона був безперервним, то тепер він розірваний: африканський слон вже не зустрічається на більшій частині Південної Африки, Намібії, Ботсвани, Ефіопії; повністю зник з Північного Сомалі. Африканські слони населяють різноманітні ландшафти, за винятком напівпустель і пустель. Тримаються стадами, які в колишнє час сягали 400 голів.

Всі відомі види слонів в даний час знаходяться під загрозою зникнення і занесені в Червону книгу.

 


Сформулюйте висновок про значення критеріїв для встановлення виду.     Представники родини слонових африканський та індійський слон (азіатсь...